петак, 8. март 2013.

I zvanično, Makedonci mijenjaju pjesmu

Dan nakon što je, 27. februara, predstavljena pjesma "Imperija" sa kojom su Vlatko Lozanoski i Esma Redžepova trebali da predstavljaju Makedoniju na Pjesmi Evrovizije 2013., tamošnja javnost je počela iskazivati svoje nezadovoljstvo pjesmom i video spotom koji je za nju urađen.

Cijela priča ima i političku pozadinu. Glavni problem i nije bila pjesma, već njen spot koji je u ekspresnom roku, pod pritiskom javnosti i političkih službenika, povučen sa servisa YouTube. Naime, politička opozicija u Makedoniji odgovorna je za uklanjanje spota. Oni su, naime, zamjerili reditelju spota što se cijela radnja događa na lokacijama koje je nedavno izgradila ili obnovila makedonska vlada u sklopu projekta “Skoplje 2014.”, koji za cilj ima dati Skoplju antički sjaj. Spot je u medijima bliskim opoziciji okarakterisan kao najobičniji politički marketing koji ne predstavlja Makedoniju nego njenog premijera.

Danas je objavljeno da će popularni Darko Dimitrov, kao i Lazar Cvetkovski, komponovati  novu pjesmu za Esmu i Vlatka. Tekst će najvjerovatnije pisati Elena Risteska, popularna pjevačica koja je 2006. godine predstavljala Makedoniju na Eurosongu u Grčkoj i osvojila najbolji plasman za svoju zemlju, 12. mjesto.
Trenutno je najveći problem vrijeme: finalna verzija mora biti predata najkasnije 18. marta.

Vlatko Lozanoski i Esma Redžepova - Imperija

Izvori: EscXtra, Eurosong.hr

Нема коментара:

Постави коментар